Історія закладу освіти, виникнення, та етапи розвитку

Школа мистецтв №10 відкрита рішенням виконкому в 1992 році, як експериментальна. Вона першою в області запровадила нові умови господарювання, відкрила театральний, вокальний та хоровий відділи. Першим керівником школи була Олена Миколаївна Ященко. Школа підготувала понад 600 випускників, чимало з яких продовжили навчання у мистецьких середніх спеціалізованих та вищих учбових закладах.

Зараз у школі працюють фортепіанний, струнний, народний, духовий, вокально-хоровий, художньо-театральний, теоретичний відділи та відділ музичного інструменту, навчаються 347 учнів, а навчально-виховний процес проводять 40 викладачів.

Працює камерний оркестр "Алєґро" (керів. Крук М.В.),ансамбль бандуристів "Кобзарівна" (керів. Баковчук Л.І.), ансамбль духових інструментів (керів. Лапан Б.І.), хор “Легенда” та хор "МалЯвкін" (керів, Нагірна Н.Р.), хор «Пролісок» (керів. Карпович Є.А.), дитячий театр «Знахідка» (керів. Деревецька О.Б.), ансамбль гітаристів (керів. Крещишин Г.В.), ансамбль акордеоністів-баяністів (керів. Ковальов Ю.Д.), ансамбль "Фольк-модерн" (керів. Палюх З.В.)

Учні школи неодноразово ставали лауреатами та дипломантами Міжнародних, Всеукраїнських, обласних та міських конкурсів. Це дипломи та Гран-прі на світових конкурсах поезії ім. М, Конопницької (Польща) 2004-2008 рр., 5 срібних медалей на конкурсах дитячого малюнку (м. Шанкара, Індія) 2003-2009 рр., Гран-прі на конкурсі дитячого малюнку в Японії, 2004 р., дипломи лауреатів вокального конкурсу “На крилах Світязя” (м. Луцьк) 2005 р., Гран-прі конкурсу ”Срібний дзвін” (м. Ужгород) 2006 р., та диплом лауреата конкурсу вокалістів ім. Петрусенко (м. Херсон) 2006р., Всеукраїнський конкурс живопису ім..І.Репіна (м.Харків)2007р., конкурсу піаністів «Класичний меридіан» 2008р.,конкурс композиторів «Спалахи багаття» 2008р., фестивалю «Шекіленд збирає друзів» (м.Запоріжжя) 2009р., фестиваль молодіжного мистецтва «Музична школа - 2010» (м.Київ), Міжнародний фестиваль «Підводні фантазії» (м.Донецьк) 2010-2012р., Міжнародний конкурс ім.В.Барвінського (м.Дрогобич) 2011р.,Міжнародний конкурс дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!»2011р.,театральний фестиваль «Сцена, край, морето» (Болгарія) 2012р.,Міжнародний конкурс вокалістів «Musik Land» (м.Дніпропетровськ) 2012р., перемоги піаністів, віолончелістів, скрипалів, колективів хорів та оркестрів на обласних конкурсах. Щорічні призові місця на конкурсі “Юні таланти Львова ” 2000-2012 рр. та інші.

Школа є в організаторах дитячо-юнацького хорового фестивалю "Співаймо канон", який у 2019 році відбув 10-літній ювілей та учасниками якого стало понад 100 хорових колективів з усієї України.

Для розвитку професійної виконавської майстерності та підвищення педагогічного рівня викладачів школа проводить творчі звіти учнівських класів, майстер-класи, відкриті уроки, творчі звіти відділів, конкурсні виступи учнів та викладачів. Колектив школи виступає із мистецькими звітами у Будинку органної та камерної музики.

ДДШМ № 10 проводить велику методичну роботу. На базі школи працює семінар для викладачів, на якому розроблені навчальні програми, за якими працюють мистецькі школи України.

Наша робота дає плідні результати, ми бачимо наших вихованців музично грамотними, духовно багатими, здоровими та щасливими.

Наші серця сповнені гордістю за рідний навчальний заклад.

Школа вперше започаткувала таку форму роботи, як обмін досвідом між колективами мистецьких навчальних закладів. Наші викладачі та учні виїжджали в м. Ковель Волинської області, м.Червоноград, Броди , Камянку-Бузьку, Белз, Трускавець,Рівне, Ужгород, Херсон, Київ з концертами та відкритими уроками (майстер-класами). До нас в школу приїжджають з усіх районів Львівської області, різних областей України та з-за кордону .У школі вперше в області відкрито клас і методичний центр академічного вокалу.

Викладачі школи написали Програми, за якими працюють мистецькі школи України (Програма ФОРТЕПІАНО для вокально-хорових відділень дитячих шкіл мистецтв та музичних шкіл –Київ 1996р.; Програма СОЛЬНИЙ СПІВ для дитячих музичних шкіл та шкіл мистецтв - Львів 2000р.; Програма ФОРТЕПІАНО для театральних відділів шкіл мистецтв Львів 2006р.).

Колектив школи плідно працює над вдосконаленням Програм та відкриттям нових спеціальностей, зокрема відділів естрадного вокалу, естрадної інструментальної музики та класів класичної імпровізації. В майбутніх планах – створення на базі нашої школи Малої Академії музики.

Школа мистецтв №10 є єдиною школою у Франківському районі м. Львова і охоплює навчанням дітей, які проживають в районі вул. Стрийської, Наукової, В.Великого, кн. Ольги, Люблінської, Привокзальної, вул. Генерала Чупринки.

В школі починають навчатись діти віком від 5 років і опановують акторську майстерність, музичне виховання, малювання та ритміку і танець.

Учні нашої школи успішно поєднують навчання на кількох відділах. Викладачі різних спеціальностей співпрацюють, доповнюють один одного, створюють спільні проекти. Кожного разу презентації нашої школи у місті - це багатогранний синтез мистецтв: звуку, голосу, поезії та пензля.

Кiлькiсть переглядiв: 1182